Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди

  • 03 юли 2019 12:46

  • 1096
  • 0
Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди
© pixabay

Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са предполагали учените, сочи ново изследване, проведено в Съединените щати. Учени от университета Пърдю в Индиана се опитвали в продължение на шест месеца да унищожат популация от вида “германски хлебарки”, които са най-разпространени в световен мащаб, съобщава БТВ.

Буболечките живеели в три сгради в Илиноис и Индиана и били подложени на много и различни видове отрови.

Учените установили, че не само хлебарките почти не се вляят от тези пестициди, ами някои от популациите продължават да се увеличават дори след приемането на различните видове отрова. В един момент една от популациите дори “процъфтявала” и нейната бройка се увеличила въпреки комбинираните пестициди, с които били третирани.

Оказало се, че хлебарките развиват резистентност към големи групи от пестицидите, с които се опитваме да ги унищожим и тази резистентност се предава надолу по поколенията. Това означава, че всяко следващо поколение хлебарки е по-издръжливо от предното и не може да бъде отровено.

До момента учени са смятали, че хлебарките развиват “имунитет” единствено към отделни пестициди, но новото проучване сочи, че тази резистентност е към цели групи отрови. Женска германска хлебарка може да има около 50 малки на всеки три месеца. На годишна база от една единствена хлебарка и нейните поколения могат да се появят до 10 млн. други. Това означава, че еволюирането на буболечките и техният имунитет към пестициди може да се случи много по-бързо отколкото е смятано до момента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини