Учени обясняват защо кучетата гледат тъжно

  • 18 юни 2019 12:11

  • 2066
  • 0
Учени обясняват защо кучетата гледат тъжно
©

Ако се чудите защо кучетата често вперват във вас характерния си тъжен поглед, учени от САЩ предлагат обяснение. Оказва се, че четириногите питомци гледат тъжно заради хората, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

В резултат на десетки хиляди години съжителство с човека, опитомените кучета са развили специфичен лицев мускул, който им позволява да повдигат вежди, така че да заприличват повече на бебета. Оказва се, че несъзнателно хората са отдавали предпочитанията си именно на четириноги питомци, способни да "докарват" това очарователно изражение.

Авторите на изследването от университета "Дюкен" в Питсбърг са установили, че въпросният мускул на практика отсъства при предшествениците на кучетата - вълците.

Учените смятат, че кучетата използват този очен мускул за по-добра комуникация с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.

Кучетата се различават от вълците по редица начини - с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си изразителност. За разлика от своите предшественици четириногите ни другари разчитат до голяма степен на очния контакт с човека.

Последвайте канала на

БТА
2066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини