-
14 юни 2019 10:24
- 1326
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Левски посяга към титлата, но ЦСКА няма да я даде лесно
Национал може да пише история в Полша заедно с Вилфредо Леон
Ще продължи ли добрата серия на Пирин и в плейофите?
От СДВР: Ограничаваме част от хореографията на дербито, ако е необходимо, ще бъдат изпразвани сектори
Ман Сити направи важна крачка към титлата
Общински съветник: "Георги Аспарухов" е една стъпка по-близо до превръщането му в модерен стадион
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кристина Петкова: Нужен ни е изцяло нов закон за хазарта, а не едно бързане
26 април 202408:45
На първо четене: Депутатите приеха единодушно промени в Закона за хазарта
26 април 202410:57
Пеевски: Кирил молеше и скимтеше два месеца да го сдобря с Борисов
26 април 202411:16
Петков отвърна на Пеевски: Не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата
26 април 202412:33
Борисов: ГЕРБ е принципна партия – там, където плюем, не лижем след това
26 април 202409:33
Хванаха две "фалшиви" пенсионерки по болест, ощетили държавата с над 100 000 лв.
26 април 202411:22
Военнослужещите ще бъдат с по-високи заплати от следващата година
26 април 202412:16
Земетресение край Якоруда
26 април 202410:30
Русия изпрати повече от ясно предупреждение към НАТО, ако разположи ядрени оръжия в Полша
26 април 202410:59
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.