Неандерталците са изчезнали заради намалена плодовитост

  • 11 юни 2019 20:09

  • 2365
  • 2
Неандерталците са изчезнали заради намалена плодовитост
© gettyimages

Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване на плодовитостта на младите жени от вида за период от няколко хиляди години. Това показват резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Неандерталци живели в Европа между 400 000 г. и 40 000 г. пр. Христа, а изчезването им съвпада с появата на Хомо сапиенс. Причините за изчезването им обаче са загадъчни. Дали става въпрос за избиване, епидемии или прогресивно отстъпление в съревнованието с Хомо сапиенс за повече ресурси?

Специалисти от Френския център за научни изследвания разработиха математически модел, който симулира сценарии, свързани с изчезването на неандерталците за 10 000 или по-малко години. Като променяли параметрите и се позовали на малкото неща, които се знаят за неандерталците, учените заключили, че някои хипотези не са правдоподобни. Не звучи правдоподобно, че изчезването се дължи на смъртност сред децата и възрастните, свързана с конфликти и епидемии.

"Това би било свързано с много бързо изчезване на неандерталците", заявява антроположката Силвана Кондеми от университета Екс-Марсилия. Но леко намаляване на плодовитостта на жените под 20-годишна възраст може да обясни изчезването им за въпросния период.

"Може би появата на Хомо сапиенс е оказала своето въздействие върху възможностите на неандерталците да си набавят храна.

"Намаляването на храната и следователно на калориите е вредно през бременността", отбелязаха учените. Те все пак настояват, че успели да обяснят "как", но не и "защо" са изчезнали неандерталците. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2365 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чавес

2019.06.12 | 08:40

2

Не е от храната - от ракията е!
В махлата всяка не андерталка по 10 чавета ражда.

малакия

2019.06.12 | 05:45

1

Приели са "Истанбулската конвенция" и са почнали да се "плющят" еднополово ?!

Добави коментар

Водещи новини