Здравето на китовете може да бъде установено по филтрите в устата им

  • 30 май 2019 13:47

  • 292
  • 0
Здравето на китовете може да бъде установено по филтрите в устата им
© pixabay

Специалисти по китовете от аквариума "Ню Ингланд" в Бостън разработиха нов метод за установяване на здравословното състояние на тези гиганти - чрез филтрите в устата им, предава БТА.

Китовите мустаци или балени служат на тези морски бозайници да прецеждат крила, който поемат през своята паст. В тези кератинови напречни образувания /формирани от същата материя като нашите нокти и коси/ се натрупват стресови нива, които могат лесно да бъдат измерени. Баленовите китове са най-големите на планетата. Те често се оплитат в мрежите на риболовните кораби, търпят травми от сблъсъци с морски съдове и последствията на климатичните промени.

При всяка рискова ситуация китовете отделят големи количества стресов хормон, който се отлага и в балените им. Когато умрат, китовите мустаци могат да бъдат изследвани, за да се проследят премеждията, през които приживе е преминал всеки един екземпляр, твърди авторката на изследването Розалинд Роланд.

Учените могат да използват данните от балените и да ги разчитат, както се дешифрират годишните кръгове на стволовете на дърветата. Подложените на по-високи стресови нива китове са с по-ниски репродуктивни способности и са по-податливи на болести. А това представлява една лоша комбинация за и без това силно намалялата им популация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини