Училищата за кучета са полезни

  • 29 май 2019 13:33

  • 556
  • 2
Училищата за кучета са полезни
© Pixabay

Дресирането на жизнерадостните кученца може да се струва лесно на непрепатилите, но испански специалисти твърдят, че е по-добре те да бъдат записани на специално училище, съобщи в. "Дейли мейл".

Кучетата, които са посещавали училище, се контролират по-добре, когато пораснат, не са толкова агресивни, не се стряскат от уличното движение или в непозната среда. Освен това са по-спокойни, когато ги къпят, и понасят по-добре посещенията при ветеринаря.

Авторите на изследването от испанския университет "Сантяго де Компостела" са проследили 80 кучета, 32 от които посещавали шест часа за обучение като малки. Програмата включвала игра с други кученца и общуване с непознати. Стопаните също получавали съвети как да дресират любимците си. След една година кучетата с професионално обучение получили три пъти по-често високи оценки за липса на агресия, за подчинение, несоциален страх, чувствителност на допир, податливост на дресиране.

Периодът на социализация, когато кученцата са на възраст от 3 до 13 седмици, е важен, за да свикнат те с хората. Много стопани обаче не знаят какво е нормалното поведение за любимците им и реагират неадекватно, когато то е лошо, или ги наказват прекалено често. Това може да увеличи агресията и възбудимостта.

Смята се, че до 87 процента от кучетата имат поведенчески проблеми.

Последвайте канала на

БТА
556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
поп Грую

2019.05.29 | 15:22

1

става бау-мяу, става бау-мяу, всички котки стават кучки

Тигре,

2019.05.29 | 17:43

2

що си не пиеш кротко ракийката, ами само ръсиш глупости?

Добави коментар

Водещи новини