Човекът може да се е изправил заради експлозии на свръхнови

  • 29 май 2019 10:07

  • 556
  • 0
Човекът може да се е изправил заради експлозии на свръхнови
© Pixabay

Експлодиращи звезди преди 2,6 милиона години може да са накарали човека да се движи прав, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.

Космическите частици от тези свръхнови са бомбардирали Земята толкова много, че са причинили пожари навсякъде. Така на мястото на горите се появили савани. Ранните хоминини в Североизточна Африка е трябвало да се научат да ходят изправени, за да пресичат тези големи пространства, твърдят учени от университета на Канзас.

"Смята се, че вече е имало тенденция сред хоминините да се изправят, дори преди това събитие. Те обаче са били приспособени главно да се катерят по дървета" - каза ръководителят на екипа проф. Ейдриън Мелот.

"След настъпването на саваните, те е трябвало много по-често да ходят от едно дърво до друго през тревата. Усъвършенствали са се да се движат прави. Така са можели да виждат над тревата и да внимават за хищници."

Проф. Мелот и екипът му са стигнали до тези заключения, като са обобщили изследвания за свръхнови в историята и данни за въздействието им върху Земята. Главните доказателства са от древни депозити по морското дъно на изотопи на желязо-60. Тези материали би трябвало да са дошли от свръхнова, избухнала на 163 светлинни години през прехода от плиоцена към ледената епоха.

"Изчислихме йонизацията на атмосферата от космическите лъчи, дошли от свръхнови на разстояние към каквото насочват депозитите на желязо-60 - обясни проф. Мелот. - Това би увеличило йонизацията на долната атмосфера 50 пъти. Обикновено няма йонизация в долната атмосфера, защото космическите лъчи не проникват в нея. По-силните, дошли от свръхнови, достигат до повърхността - така че трябва да е имало много електрони, изхвърлени от атмосферата".

Според учените йонизацията в долната атмосфера означава, че е имало много светкавици, които са предизвикали пожари.

В подкрепа на тази теория са и въглеродните депозити в почвата по същото време.

Последвайте канала на

БТА
556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини