Учени опровергаха популярна теория за произхода на човека

  • 22 май 2019 14:59

  • 2474
  • 2
Учени опровергаха популярна теория за произхода на човека
© Pixabay

Учени от Чикагския университет заключиха, че Хомо сапиенс не произхожда от австралопитеците седиба, съобщи Лента. Като най-вероятни прародители на съвременния човек са посочени австралопитеците афаренсис, станали известни от фосилите от Луси.

Специалистите са създали генеаложка карта на 28 двойки от различни видове хоминиди и потомците им, като взели под внимание възрастта на първите открити фосили. В един-единствен случай вкаменелостите от прародителя се оказали по-стари от тези на неговия потомък - при Хомо еректус и еволюиралия 100 000 - 200 000 години по-късно от него Хомо антесесор. При това е известно, че австралопитеците седиба са с 800 000 години по-млади от най-ранните фосили, свързани с рода Хомо.

Учените стигнали до извода, че ако видът е просъществувал около 0,97 милиона години, вероятността вкаменелост от него да е по-млада от предполагаемия му потомък е 0,9 процента. Това е възможно, ако първоначалният вид съществува след отделянето на нови еволюционни клони от него.

Някои специалисти смятат, че именно това се е случило с австралопитеците седиба. Новите данни обаче показват, че тази вероятност е съвсем малка.

По думите на учените, Луси и роднините й са най-вероятните прародители на човека сред известните досега древни хоминиди.

Но остава и вероятността основните прародители на човека да не са открити.

Резултатите от изследването са публикувани в Ars Technica.

Последвайте канала на

БТА
2474 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
планинец

2019.05.23 | 10:22

2

Господ създаде Земята и ЧОВЕКА! Приемете го!

2019.05.22 | 18:28

1

Пилтдаун и Небраска ман са доказано фалшификати! Луси, Яванския и Пекинския са също под огромно съмнение, събиране на кокали с огромен ареал на няколко нива само за да се сглоби нещо уж доказващо фалиралата еволюционна теория! Реални доказатлства за макро/Дарвинова еволюция все още няма, а само за микроеволюция (новото име на вътрешновидовото разнообразие на гените, което просто доказва че един вид си остава същия вид!) Няма еволюция, няма научни доказателства, има шарлатанско прикриване на Истината!

Добави коментар

Водещи новини