Бъбривите родители повишават интелигентността на детето

  • 04 май 2019 20:44

  • 2267
  • 2
Бъбривите родители повишават интелигентността на детето
© pixabay

Бъбривите родители могат да повишат интелигентността на детето само като говорят, съобщава в. "Индипендънт".

Британски учени установиха, че децата, които слушат от ранна възраст как разговарят майка им и баща им, порастват с по-добри умствени умения.

За изследването си учените от университета на Йорк са подслушвали общуването в домашни условия между 107 деца на възраст от 2 до 4 години и родителите им 3 дни. Родителите е трябвало да помагат на децата да рисуват, копират и да изпълняват други задачи за проверка на умствените им способности. Изследователите установили, че има положителна връзка между количеството на думите, казани от възрастен, които децата чуват, и техните когнитивни способности. Необходими са обаче допълнителни изследвания на причините за тази връзка.

Излагането на говора може да дава повече възможности на децата да учат, но може и по-интелигентните деца да пресъздават повече думи, чути от възрастните в средата им. Децата, слушащи много разговори на възрастни, разсъждават по-добре, познават по-добре числата и формите.

Оказва се важно и качеството на слушаната реч. Когато родителите използват богат речник, децата също знаят повече думи. Освен това "позитивното родителство", което насърчава любознателността и изразяването, е свързано с по-малко прояви на неспокойство, агресивност и неподчинение у децата.

Последвайте канала на

БТА
2267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Почти оглушал съпруг

2019.05.05 | 16:01

2

Де да беше така, моите деца, вече, щяха да са гении!

Кико

2019.05.05 | 08:34

1

Сега разбирам защо жена ми не спира. Щом е добре за децата ще търпя!

Добави коментар

Водещи новини