Всекидневна консумация на ориз пази от затлъстяване

  • 02 май 2019 14:14

  • 2198
  • 0
Всекидневна консумация на ориз пази от затлъстяване
© Pixabay

Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване, установиха японски учени, предаде БТА.

Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.

Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество.

Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му. Но учените все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориз в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини