Почитатели на бягането събират боклуци с "плогинг" в цял свят

  • 25 април 2019 18:16

  • 535
  • 0
Почитатели на бягането събират боклуци с "плогинг" в цял свят
© Getty Images

Шведският феномен "плогинг" - комбинация на бягане сред природата и събиране на отпадъци - набира популярност по целия свят - от Мексико до Индия, предаде Ройтерс.

"Плогингът" е измислен от Ерик Алстрьом от град Оре през 2016 година, но световният рекорд по плогинг е поставен в мексиканската столица, когато четири хиляди души бягат и събират боклуци едновременно цял ден. В Индия обаче около 10 000 души редовно правят плогинг.

"В Индия модата в бягането е плогинг" - каза Алстрьом.

Думата "плока" на шведски означава "събирам", а окончанието идва от джогинг. "Плогинг" съчетава две думи - събирам и бягам, обясни Алстрьом, докато раздаваше по две торбички на десетките участници в стокхолмски плогинг.

Всеки ден в Швеция се изхвърлят около три милиона фаса от цигари. Като напътствие на участващите в акцията Алстрьом спомена и тоновете пластмасови боклуци, които попадат в моретата и океаните.

Алстрьом каза, че не е изненадан от нарастващия световен интерес към плогинга.

"Толкова е лесен, а и изгаря повече калории, отколкото обикновеното бягане, самото навеждане и клякане е добро упражнение както за краката, така и за цялото тяло", добави той.

Лина Лейерлюнг - една от участничките и редовно практикуваща плогинг от 2016 година - сподели, че по този начин участва в световния дебат за глобалното затопляне.

Последвайте канала на

БТА
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини