Откриха древен лъв, по-голям от полярната мечка

  • 18 април 2019 11:41

  • 11278
  • 0
Откриха древен лъв, по-голям от полярната мечка
© Pixabay

Откриха древен лъв, по-голям от полярната мечка, пише National Geographic.

Най-големият месояден хищник е живял някога в Африка. Бил по-едър от саблезъбия тигър, тежал е около 1500 кг, съобщава сп. "Нюзуик".

Американски палеонтолози се натъкнали на намерени през 80-те години на ХХ век останки, забравени в хранилищата на Националния музей в Найроби.

Долната челюст и зъби от Simbakubwa kutokaafrika, живял преди 22 милиона години, били изкопани в Западна Кения през 80-те години.

Учени от Университета на Охайо, САЩ изследвали останките, съобщавайки, че хищникът е бил с дължина 2,4 метра от муцуната до опашката. Кътниците му са били с дължина 6 см, а кучешките му зъби - 10 см.

Изследователите изчисляват, че 1,2-метровото животно е тежало около 1500 килограма. Това го прави един от най-големите месоядни бозайници, живели на Земята.

Според учените в менюто на хищника са влизали предшественици на хипопотама и слона. Видът се е появил малко след изчезването на динозаврите, допълва БНТ.

Наречен Simbakubwa kutokaafrika, което означава „голям лъв от Африка“ на суахили, хищникът е играл подобна роля в екосистемата на региона като днешните лъвове, чиито предци са се установили в Африка 3,7 милиона години по-късно.

Simbakubwa е част от групата гигантски изчезнали хищници - hyaenodonts, най-големите, обитавали някога Африка. Но докато съвременните лъвове имат само по един чифт резци, Simbakubwa е имал три, което го превръщало в страшен враг.

Последвайте канала на

БТА
11278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини