Откриха капсула на времето в покрива на Уестминстър

  • 12 април 2019 15:32

  • 4784
  • 1
Откриха капсула на времето в покрива на Уестминстър
© Pixabay

Капсула на времето, пълна с комунистическа литература, бе открита в покрива на британския парламент, където бе лежала скрита цели 70 години, пише в. "Телеграф", цитирайки в. "Сън".

Тайната колекция от левичарски вестници, позиви с искания за права на работниците и дори членски книжки на комунистическата партия била запечатана в оловна тръба от майстори, които ремонтирали историческата церемониална зала на Уестминстърския дворец след Втората световна война.  Капсулата останала скрита от 1950 г. до миналата година, когато била намерена при спешна реновация, след като покривът й се проучва от експерти от парламентарния архив.

Според Джъстин Хилс, който ръководи реставрационния проект, капсулата на времето представя прекрасна възможност да се проучи живота на висококвалифицирания екип, който е ремонтирал покрива на Уестминстър след войната.

В 60-сантиметровата тръба има няколко членски книжки на Комунистическата партия на Великобритания, която по онова време имала двама депутати. Майсторите комунисти дори ги облепили с марки, които доказвали, че са си платили членския внос. Става ясно кога тръбата е била  сложена в празнина в стената, тъй като в нея има брой от комунистическия вестник "Дейли уъркър" с дата 2 януари 1950 г. Тя съдържа и екземпляр от списание, наречено "Русия днес", в което има голяма статия за съветския лидер Йосиф Сталин.

Не всички от майсторите обаче са били от крайната левица. В капсулата има и тънка оловна пластина, върху която е написано: "Лейбъристите не са червени". Строителите са вложили в нея и чернова от писмо до своя шеф, в което издигат своите искания, както и фиш от заплата, от който става ясно, че са получили надбавки за работа на високо. Предполага се, че капсулата  може да е била оставена от работник от Южен Лондон на име Джакомо Руска, който си е оставил в нея партийния билет.

Последвайте канала на

Novini.bg
4784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Off

2019.04.12 | 16:00

1

Вместо за си заврат билетите на едно топло и влажно място, те в капсули ша ги слагат.

Добави коментар

Водещи новини