Дори мисълта за кафе може да "разбуди" мозъка

  • 03 април 2019 11:36

  • 417
  • 0
Дори мисълта за кафе може да "разбуди" мозъка
© Pixabay

Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че излагането на неща, които напомнят на хората за кафе, може да "разбуди" мозъка по същия начин, както действителната консумация на напитката, съобщи ЮПИ.

"Кафето е сред най-популярните напитки и за ефекта от него се знаят много неща - заяви един от авторите на изследването Сам Малио от университета в Торонто. - По-малко обаче се знае за ефекта от него в психологичен план или казано с други думи, как виждането на нещо, което напомня за кафе, може да повлияе върху мисленето ни".

Той увери, че дори гледането на неща, които напомнят за кафе, може да "разбуди" мозъка на любител на напитката. "Хората често попадат на знаци, свързани с кафе, или мислят за напитката, без в действителност да я поглъщат - каза той. - Искахме да установим дали има връзка между кафето и подобно разбуждане и дали ако изложим хора на свързани с напитката знаци, физиологичното им разбуждане ще се увеличи, сякаш действително са пили кафе."

Когато говорим за разбуждане, става въпрос за мозъчни зони, които са активирани до състояние на бдителност, отбелязаха учените. Онова, което предизвиква разбуждането, може да са емоции, невротрансмитери в мозъка и дори консумацията на съдържащи кофеин напитки.

За целите на изследването Малио и колегите му сравнили свързани с кафе и чай знаци сред представители на западна или източна култура. Онези, които били изложени на свързани с кафе знаци, преценили като по-кратко изминалото време и мислите им били свързани с по-конкретни неща. Субективното и физиологично разбуждане вероятно обяснява този ефект, заключиха учените. Но не всеки е стимулиран по този начин. "Свързаните с кафе знаци не предизвикват подобно разбуждане сред представителите на източни култури, вероятно защото тези култури не са доминирани от кафето - поясни Малио. - В Северна Америка е популярно виждането за ръководител, който бърза за работна среща с тройно еспресо в ръка, т.е съществува връзка между приема на кофеин и разбуждането, каквато вероятно липсва в други култури."

Резултатите от изследването са публикувани в Concsiousness and Cognition.

Последвайте канала на

БТА
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини