Малайските мечки имитират лицевите изражения на посестримите си

  • 22 март 2019 13:33

  • 597
  • 0
Малайските мечки имитират лицевите изражения на посестримите си
© Pixabay

Малайските мечки имитират лицевите изражения на други екземпляри от вида, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Става въпрос за форма на комуникация, за която досега се смяташе, че е присъща единствено на приматите.

Малайските мечки живеят в гори в Югоизточна Азия. Това са мечките с най-малки размери в света.

Специалисти от университета в Портсмут, Англия, две години наблюдавали поведението на малайски мечки в рехабилитационен център в Малайзия, в който условията са сходни с тези в природата. Оказало се, че тези животни са изненадващо игриви. Изследването показало, че малайските мечки използват лицеви изражения, за да комуникират помежду си по същия начин, както това правят хората и маймуните.

"Имитирането на лицеви изражения на другите е сред основните форми на човешка комуникация - каза Марина Давила-Рос от екипа. - Известно е, че едни кучета могат да имитират други, но досега се смяташе, че толково сложна лицева мимикрия е по силите единствено на маймуните и хората. Сега вече знаем, че малайските мечки имитират лицевите изражения на посестримите си. Получените резултати навеждат на мисълта, че способността да се комуникира посредством сложни лицеви изражения може да е характерна и за други бозайници. Нужни са обачи допълнителни проучвания, за да се потвърди това виждане."

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Последвайте канала на

БТА
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини