Вулканична активност може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята

  • 22 март 2019 12:03

  • 4775
  • 0
Вулканична активност може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята
© Pixabay

Геолози от Франция откриха възможна причина за загадъчните сеизмични вълни, които се появиха през ноември м.г. на остров Майот и се разпространиха в целия свят, съобщи Сайънс алърт.

Майот е част от Коморските острови. Хипотезата на френските учени гласи, че подземните трусове са свързани с вулканична активност на морското дъно, която може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята.

Били анализирани сеизмографски данни, които са получени през 6-те месеца, предхождащи феномена. Учените стигтнали до извода, че на дълбочина 28 км под морското дъно са се преместили големи обеми (над 1 куб. км) магма. Съдържащи газ разтопени скали не достигнали до морското дъно, а вулканичният газ останал като хванат в капан в магмата. Това обяснява защо на повърхността не бе наблюдавано нищо.

Ако се стигне до изригване, то ще е сред най-големите в историята. Заключенията на учените съответстват на геоложките процеси, наблюдавани на Майот. Островът ежемесечно потъва с 9 милиметра и ежемесечно се премества на изток с 16 милиметра.

Някои свързани с подземните трусове феномени обаче засега не са получили обяснение. Става въпрос за появата на високочестотни импулси, съпровождащи основната сеизмична активност, за появата на мъртви риби. Не е ясно също защо феноменът е регистриран в източната част на архипелага, а не в западната му част, която включва острови с вулканичен произход. Освен това учените не са наясно какво е предизвикало преместването на магма.

Последвайте канала на

БТА
4775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини