Рядка рисунка на Пикасо отива на търг в Париж

  • 20 март 2019 20:05

  • 739
  • 0
Рядка рисунка на Пикасо отива на търг в Париж
© Булфото (архив)

Рядка рисунка на Пикасо - "Изпълнителка на флейта и легнало голо тяло" (1932), ще бъде изложена на търг на "Кристис" в Париж на 28 март, оповести аукционната къща, цитирана от БТА.

Въпросната рисунка досега не се е появявала на пазара за произведения на изкуството и е собственост на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Нарисувана е с перо и китайски туш и е оценена между 250 000 и 350 000 евро. Приходите от търга ще бъдат предоставени на фонда на музея.

"Изпълнителка на флейта и легнало голо тяло" е сред поредица рисунки с китайски туш, които разкриват увлечението на Пикасо по Мари-Терез Валтер, неговата приятелка от 1927 г. до 1935 г. и майка на дъщеря им Мая Видмайер-Пикасо.

"Когато срещнах Мари-Терез, си дадох сметка, че пред мен е онова, за което винаги съм мечтал", доверил навремето Пикасо. "Тази творба несъмнено ще предизвика интереса на колекционери от целия свят", каза експертът Антоан Лебутейе от "Кристис".

Рисунката била дарена от Пикасо на търговеца на произведения на изкуството Даниел-Анри Канвайлер, преди да попадне в сбирката на музея през 1961 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини