Гъбите защитават от леко когнитивно нарушение

  • 15 март 2019 18:33

  • 1061
  • 0
Гъбите защитават от леко когнитивно нарушение
© Pixabay

Почитателите на гъбите със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им хранителен продукт е полезен за мозъка, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от сингапурско изследване.

Авторите му от Медицинския колеж към Националния университет на Сингапур са установили, че за хората, които консумират повече от две порции гъби седмично, рискът да развият леко когнитивно нарушение е наполовина по-нисък.

Макар да не е класифицирано като форма на деменция, въпросното нарушение е свързано с повишена опасност да прогресира до невродегенеративното заболяване.В изследването са тествани шест типа гъби - шийтаке, кладница, печурка, зимна припънка, консервирани и сушени.

Всички те са оказали благоприятен ефект за предпазване от леко когнитивно нарушение.

Специалистите смятат, че той се дължи на съдържащата се в гъбите аминокиселина ерготионеин, известна с мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.Изследователите напомнят, че възпалителните процеси играят роля в болести като деменцията.Ерготионеин съдържат и други храни, като например морския рак, но аминокиселината е най-изобилна в гъбите.

Последвайте канала на

БТА
1061 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини