САЩ създават коалиция от държави за усвояване на Луната

  • 22 февруари 2019 11:28

  • 894
  • 4
САЩ създават коалиция от държави за усвояване на Луната
© Getty Images/Guliver

Вашингтон възнамерява да създаде коалиция от държави за съвместно осъществяване на планове по усвояването на Луната и за трайно присъствие на повърхността ѝ, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Ще създадем коалиция от държави, за да се върнем на Луната. Този път ще се върнем, за да останем за дълго там, каза той.

 Отговаряйки на въпроса дали се предвижда на естествения спътник на Земята да бъдат изпратени различни апарати, роботизирани системи и американски астронавти, той уточни, че всичко това е взето предвид.

Ще изпратим хора, спускаеми модули, луноходи, роботи. Целта не е да забием национални флагове и да оставим отпечатъци от ботушите на астронавти, а след това 50 години да не се върнем там. Искаме да останем за дълго,  поясни Брайдънстайн. 

Директорът на американското космическо ведомство отбеляза, че при осъществяването на тези планове важна роля могат да изиграят частни компании, що се отнася до разработването на ракети-носители за многократна употреба и космически апарати. Брайдънстайн изрази надежда, че "всички елементи на инфраструктурата между Земята и Луната ще могат да се използват повторно". Това ще позволи да стигнем там и да се върнем, но важна роля ще играе частният сектор, уточни той.

Брайдънстайн освен това отбеляза, че Луната предизвиква голям интерес на международно равнище. Причината за това е, че на Луната има ресурси, включително стотици милиарди тонове лед, които, по думите му, е възможно в бъдеще да се използват като средство за поддържане на живота.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
894 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
стефан

2019.02.22 | 16:52

4

Тези които са най-богати , трябва да са и толкова добри за да им разрешат да са постоянно на Луната !

Крум Усаински-Крупник

2019.02.22 | 14:04

3

Цървули!!!Американците се връщат на Луната!!!През 2025 ще са там и всички родни русосифилистични лунатици,ще си изядат пионерските връзки и комсомолските книжки от яд!!!Ура и Слава,другарки и другари-лумпени русосифилистични,безмозъчни!!!От вас не става и чеп за зеле!!!Ура и Слава!!!

дядо Добри

2019.02.22 | 12:16

1

Краварите ос раха Земята,сега иде ред и на Луната.

2019.02.22 | 12:50

2

ДАЛИ КИТАЙЦИТЕ ЩЕ ИМ РАЗРЕШАТ

Добави коментар

Водещи новини