Кралица Елизабет II откри паметна плоча с тайно послание

  • 15 февруари 2019 12:07

  • 1043
  • 2
Кралица Елизабет II откри паметна плоча с тайно послание
© Getty Images

Британската кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и откри вчера паметна плоча с тайно послание при посещение в първоначалния дом на Центъра за правителствени комуникации (ЦПК) по случай стогодишнината на разузнавателната служба, предаде Ройтерс.

Кралицата се срещна с жени от две поколения в света на киберсигурността, както и с внуците на първия ръководител на разузнавателната служба Аластър Денистън.

Центърът за правителствени комуникации е една от трите разузнавателни служби на Великобритания наред с МИ5 и МИ6. Създадена е през 1919 г. под първоначалното име Правителствена школа за кодиране и шифриране (ПШКШ). Прикриващото име Център за правителствени комуникации е дадено през 1939 г., за да се маскира тайната дейност на службата в електронното подслушване.

Церемонията по откриването на паметната плоча се състоя в "Уотъргейт хаус" - някогашно свръхсекретно място близо до "Чаринг крос" в центъра на Лондон, където е бил първоначалният дом на разузнавателната служба между 1919 и 1921 г

След това централата й се премества на "Куинс гейт" в лондонския квартал "Кенсингтън", после в "Блечли парк" северно от Лондон, а сега е в Челтнъм, Западна Англия.

 

Последвайте канала на

БТА
1043 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ApoloN

2019.02.15 | 23:36

2

Наистина яндекс плаща повече - аз си докарвам по 20 000 $ седмично

Добави коментар

Водещи новини