Откриха цял скелет на динозавър до река в Танзания

  • 14 февруари 2019 17:08

  • 4109
  • 0
Откриха цял скелет на динозавър до река в Танзания
© Pixabay

Сравнително добре запазен скелет на тревопасен динозавър, открит в скала край река в Танзания, разкрива важни особености за еволюцията на най-едрите същества, живели някога на Земята, предаде Ройтерс.

Новооткритият динозавър е наречен Mnyamawamtuka moyowamkia. Той има дълъг врат и опашка. Цялата му дължина е осем метра, а теглото - около тон. Гигантът е живял преди 110-100 милиона години и е ранен представител на титанозаврите.

Първите титанозаври се появяват през кредата - приблизително преди 125 милиона години. Преди динозаврите да изчезнат след сблъсък на астероид със Земята преди 66 милиона години, титанозаврите достигат гигантски размери. Например, намереният в Патагония скелет на титанозавър показва, че животното е било дълго 37 метра и е тежало 70 тона.

"Mnyamawamtuka е важно откритие, тъй като е запазен относително цял скелет от ранния период на диверсификация на титанозаврите. Останките дават ценна информация за цялата група титанозаври преди тяхното разпространение из целия свят," каза Патрик О'Конър - професор по анатомия в Университета на Охайо.

Mnyamawamtuka означава "чудовището от Мтука", защото скелетът е открит в скала близо до река Мтука в Югозападна Танзания. Ерозията разкрила костите на скелета. Те били на 6 метра над коритото на реката. Мястото е живописно - по скалите живеят маймуни, птици-носорози и всякакви насекоми, обясни О'Конър.

Досега са открити кости от около 60 титанозавъра в целия свят. Но от повечето от тях са намерени само малки останки. Скелетът на Mnyamawamtuka е запазен 45%. Кости от предните и задните крайници, много прешлени от врата и опашката са съхранени, но не и черепът.

Опашните прешлени на Mnyamawamtuka имат сърцевидната форма, която вероятно е правела опашката по-силна. Животното е живяло в топла и суха среда, каквато е срещащата се днес в южната част на Централна Африка.

Последвайте канала на

БТА
4109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини