Откриха изненадващо явление на Слънцето

  • 09 февруари 2019 16:20

  • 6736
  • 0
Откриха изненадващо явление на Слънцето
© Getty Images/Guliver (архив)

Учени от университета на Нортъмбрия установиха, че магнитните вълни на Слънцето се държат различно от смятаното досега, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.
 
Анализът на данни, събирани 10 години, показа, че магнитните вълни в короната на Слънцето - най-външния атмосферен слой, реагират на звукови вълни, идващи от недрата на звездата ни.

Досега се смяташе, че тези вълни се образуват на повърхността на Слънцето, където водородът достига температура 6000 градуса и възбужда магнитното поле.
 
Британските учени откриха доказателства, че магнитните вълни реагират, или се възбуждат по-високо в атмосферата от звуковите вълни, които оставят ясен маркер по тях. Наличието на този маркер означава, че цялата корона се разтърсва в отговор на звуковите вълни. Това предизвиква вибрации в много ясен обхват честоти.
 
Маркерът е открит в цялата корона през целия 10-годишен период. Това предполага, че е фундаментална константа на Слънцето и може да е характерен и за други звезди.

Магнитните вълни имат голяма роля за пренасянето на енергия в Слънчевата система. Освен че загряват короната на Слънцето, те ускоряват слънчевия вятър, който се движи със скорост около 1,6 милиона км/ч. Те се отразяват и на атмосферата на звезди и планети, на магнитното им поле, предизвикват полярни сияния.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини