Неандерталците умеели да създават оръжия, с които да убиват врагове и животни на голямо разстояние

  • 28 януари 2019 12:29

  • 1182
  • 0
Неандерталците умеели да създават оръжия, с които да убиват врагове и животни на голямо разстояние
© Pixabay

Археолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че неандерталците умеели да създават оръжия, с които да поразяват врагове и добитък на голямо разстояние, съобщи сайтът Физ.орг. Откритието променя виждането за свързаното с неандерталците технологично развитие, тъй като досега се предполагаше, че те били неспособни да ползват сложни методи за ловуване.

Учените изследвали шьонингенски копия - артефакти, които са открити през 1994 -1998 г. в Шьонинген, Германия, и датират отпреди 300 хиляди години. Става въпрос за най-древните открити в Европа оръжия. Смята се, че принадлежали на хайделбергския човек - вид, който предшествал появата на неандерталците и е изчезнал от лицето на планетата.

Резултатите от изследване с участието на 6-има спортисти показали, че неандерталците можели да хвърлят с голяма скорост точни копия на въпросните артефакти, убивайки добитък на разстояние до 20 метра.

По мнението на специалистите, неандерталците можели да използват съвършена за онова време стратегия за ловуване, без да доближават врагове или животни на опасно близко разстояние.

През октомври м.г. бе оповестено, че археолози от университета A&M в Тексас открили върхове на копия на повече от 15 000 години. Това е най-древното оръжие, открито в Северна Америка.

Последвайте канала на

БТА
1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини