Учени откриха в прилеп смъртоносния вирус Ебола

  • 25 януари 2019 15:34

  • 1805
  • 1
Учени откриха в прилеп смъртоносния вирус Ебола
© Pixabay

Смъртоносният вирус Ебола бе открит в прилеп в Либерия, предаде ДПА. Откритието е на учени от Националния институт за обществено здраве и министерството на здравеопазването на Либерия. В резултат от изследването на стотици прилепи е установено наличието на Ебола в пробата от един от тях, предава БТА.

"Всички други проби от прилепи са отрицателни", каза директорът на института Толбърт Ниесва. Откриването на Ебола в едрия дългопръстов прилеп е от значение, защото показва, че прилепите могат да бъдат естествени приемници на вируса.

Твърде вероятно е едрите дългопръстови прилепи в други части на Африка също да носят заразата. "Изследването продължава, за да се установи дали има още заразени прилепи и как се разпространява вирусът сред прилепите," както и дали може заразата да се пренася от прилеп на човек.

Учените искат да установят дали откритият в прилепа вирус е от същия щам, който предизвика най-голямата епидемия от ебола през 2014 г., когато загинаха 11 000 души. Бяха засегнати много страни в Западна Африка, най-вече Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Вирусната инфекция причинява висока температура, вътрешни кръвоизливи и смърт.

Последвайте канала на

Novini.bg
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Птеродактил

2019.01.25 | 16:17

1

Айде, пуснаха по-модерния вирус.
Честита следващата психоатака!

Добави коментар

Водещи новини