Учени откриха нов вид кръвоносен съд в костите

  • 23 януари 2019 15:47

  • 3754
  • 0
Учени откриха нов вид кръвоносен съд в костите
© pixabay

Германски учени откриха капиляри, които проникват в твърдия външен слой на дългите кости, кръвоснабдяват ги и пренасят имунни клетки от костния мозък към увредени участъци, съобщава в. "Дейли мейл".

Учените от университета на Дуисбург - Есен са направили откритието с мишки, след което са установили, че и хората имат подобно кръвоснабдяване на костите. Те се надяват на тази база да бъдат разработени нови лечения за възпалителни болести като остеоартрита. Новооткритите капиляри са наречени транскортикални съдове.

Открития за човешката анатомия вече се правят много рядко. Повечето специалисти мислят, че основните органи и тъкани са известни.

"Наистина е неочаквано да бъде открита нова и централна анатомична структура, която не е описана в учебник от 21-и век", каза д-р Матиас Гунцер от екипа, цитиран от БТА.

Германските учени са направили откритието, като са инжектирали флуоресцентен маркер в дългите кости на мишки. След това са повторили изследването с малки части от човешка бедрена кост. Досега се смяташе, че кръвта влиза в дългите кости с артериите през края им.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини