Обредът "Сурва" събира над 7500 участници в Перник

  • 21 януари 2019 14:05

  • 496
  • 0
Обредът "Сурва" събира над 7500 участници в Перник
© Булфото (архив)

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" се организира за 28-и път и ще се състои на 25,26 и 27 януари в Перник. Събитието има състезателен характер и тази година ще е под патронажа на министъра на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, съобщи на пресконференция в Министерството на културата, кметът на община Перник, Вяра Церовска.

Участниците тази година ще са над 7500, като 1300 от тях са деца. Носителите на голямата награда "Златна маска" ще бъдат определени от жури с председател проф. Георг Краев, уточни Венцислава Крумова, директор на Регионалния исторически музей в Перник.

Програмата ще представи местни традиции и ритуали и ще включва различни творчески работилници и ателиета, кулинарно шоу и фолклорни концерти.

Паралелно със събитията в Перник, в културен център "Магура" в Чикаго се реализира фотографска изложбата, която е посветена на ритуала "Сурва".

В рамките на фестивала на 25 януари, в конферентната зала на Двореца на културата в Перник, ще се състои и 26-то издание на международна научна конференция, която тази година е под мотото "Делниците и маските".

Народният празник "Сурва" пресъздава древните ритуали за гонене на зли духове с маски и огън, и от 2015 г. е вписан в представителния списък на "Юнеско" за нематериално културно наследство на човечеството, посочи заместник-министъра на културата Румен Димитров.

Последвайте канала на

БТА
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини