Физическите упражнения подобряват паметта

  • 18 януари 2019 12:25

  • 827
  • 1
Физическите упражнения подобряват паметта
© Pixabay

Американски учени установиха, че физическата активност, включително разходките и работата у дома, може да подобри паметта и когнитивните способности, съобщи Юрик алърт.

При това положителният ефект е налице дори у възрастни хора с признаци на деменция.

Изследването е продължило 20 години, като обхванало 454-има доброволци, 191 от които били засегнати от деменция. Всички участници ежегодно били тествани за физическа сила и за способността им да запаметяват. Изследвани били и умствените им способности. Всеки участник се съгласил да предостави мозъка си за изследвания след смъртта си. Средната продължителност на живота на участниците била 91 години.

Няколко години преди смъртта си всеки доброволец получил акселерометър, който носел на китката на ръката си. Устройството следяло физическата активност 24 часа в денонощието. Въз основа на регистрираните данни специалистите преценили средното ниво на ежедневната физическа активност. Оказало се, че в повечето случаи водещите заседнал начин на живот страдат от слабоумие и се представят по-лошо на тестове за запаметяване и когнитивни способности.

При всяко увеличаване на физическата активност с едно стандартно отклонение рискът от деменция за участниците намалявал с 31 на сто. За хората с по-добри двигателни навици рискът от слабоумие бил с 55 на сто по-малък. Учените все пак отбелязват, че изследването не е открило причинно-следствена връзка. Те обаче са на мнение, че физическите упражнения действително подобряват здравето на мозъка.

Последвайте канала на

БТА
827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.01.18 | 12:52

1

Като го гледам това русото дали ми пука колко е паметливо!

Добави коментар

Водещи новини