Ароматът на рози в колата предпазва от катастрофи

  • 03 януари 2019 14:42

  • 496
  • 0
Ароматът на рози в колата предпазва от катастрофи
© Pixabay

Учени от университета на Съсекс установиха, че полъхът на приятен и успокояващ аромат в автомобилите намалява броя на пътните инциденти, съобщи в. "Дейли мейл".

Колкото и невероятно да звучи, мимолетното пръскане на розов аромат може да се окаже не по-малко важно за безопасността на пътуващите от коланите и въздушните възглавници.

Учените са работили със симулатор, като са монтирали пръскащо аромати устройство на волана. То е освобождавало различни миризми в опасни ситуации, като рязко спиране на автомобил или изскачане на велосипедист на пътя.

Проверените аромати са на роза, лимон и мускусния цибет. Произшествията намалели най-много - с 64 процента, с аромата на рози. Мускусът ги увеличил с 46 процента.

Обонянието се смята за най-старото сетиво. То се задейства по-бързо от зрението и слуха. Затова учените са убедени, че разпръскването на аромати в автомобилите може да подаде сигнал на мозъка по-бързо от визуалната информация.

Идеята обаче не може да бъде приложена веднага, защото за нея е необходим някакъв изкуствен интелект, който да предусеща опасността на пътя. Съществуващите ароматизиращи системи в колите нямат същия ефект, нито ароматизаторите, защото носът бързо привиква. Ясно се усеща само полъх от време на време. 

Последвайте канала на

БТА
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини