С кукерски карнавал и пожелания за здраве Банско посрещна Новата 2019 година (снимки)

  • 02 януари 2019 13:33

  • 843
  • 0
С кукерски карнавал и пожелания за здраве Банско посрещна Новата 2019 година (снимки)
© Община Банско

Новата 2019 година в Банско бе посрещната по стар български обичай - с пъстър Кукерски карнавал и весели пожелания за здрави и успешни предстоящите 365 дни.

Фолклорните изпълнителки от Банско Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Радостина Кехайова и Ива Павлевичина вдигнаха настроението на стотиците гости и жители на града, които се стекоха на площад „Никола Вапцаров“ в първия ден от Новата година. А преди атрактивно облечените „бабуджере“ и стотиците банскалии, облекли своите пъстри автентични носии от трите махали „Улевиница“, „Костеви блата“ и „Вионово блато“, да изпълнят пространството със своите изпълнения, кметът Георги Икономов бе сурвакан от две малки деца за здраве и берекет. Той пожела на събралото се множество да бъдат здрави, успешни и щастливи през Новата година и допълни:

„Изпратихме една успешна 2018 година. Да си пожелаем през 2019 година да вървим с Бога напред и да имаме изобилие от нещата, които не се купуват с пари – здраве, уважение и любовта на близките ни! На тези, които носят името Васил, наздраве!“

 

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно представление. Малки и големи, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и благоденствие през новата година. Съпровождани от гръмкият звън на чанове, те изгониха злото далеч от Банско.

В Новогодишната нощ българската фолклорна певица Дафинка Димитрова, поведе празничното веселие на центъра в курорта. Тя поздрави стотиците хора с китка от песни от богатия фонд на българското народно творчество, след като всички дружно си казаха „Наздраве“ и „За много години“.

Впечатляващи фойерверки изпълниха небето на Пирин с красота и новогодишен дух.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини