Наказателният отряд на Дядо Коледа (Историята на Коледа II)

  • 11 декември 2018 10:59

  • 1558
  • 0
Наказателният отряд на Дядо Коледа (Историята на Коледа II)
© Pixabay

~ Продължение на празничния ни текст, чиято първа част можете да видите тук

 

Глава 2.

Наказателният отряд на Дядо Коледа

 

Когато образът на доброто не е дал очаквания резултат сред децата, родителите в Германия, преди няколко века, са измислили как да впечатлят хлапетата, за да ги изплашат и накарат да бъдат по-добри. 

Тоест когато образът на обичния Дядо Коледа не е бил достатъчен… са се появили неговите зли спътници. За да всяват страх. Любовта е била заместена. Или по-скоро, хмм – допълнена. 

Крампус е, може би, най-зловещото и странно въплъщение на помощник на Дядо Коледа. Съществото е студено зло, без никакви чувства и симпатия към каквото и да било. Прилича на дявол.

Тероризира наред и при това – със студена пресметливост, без никакво съчувствие, макар и да става дума за деца. 

Интересен факт е, че хората, които се обличат и са се обличали като Крампус по различни фестивали и празненства, изключително много приличат на български кукери. И то до последния детайл – от костюма до камбаните и веригите. 

Крампус се появява през 17 век. Децата в Германия са вярвали, че, ако не са добри през годината, ще бъдат посетени не от Дядо Коледа, а именно от Крампус, който ще ги изтезава. Образът на съществото е бил доста стряскащ – изродена глава на козел, рога, дълъг език, всъщност – образът на Сатаната, модифициран в приказен герой. 
(Или, както казва Стан от South Park: “Dude, what the f*ck is wrong with German people?”)

*

Има и още помагачи и спътници на Дядо Коледа. Най-„невинният“ от всички тях е Zwarte Piet (Черен Петър). Той е просто спътник на Дядо Коледа, но има неприятно отношение към него, което напомня малко на това, което е към роб, но в по-олекотена версия. 

Zwarte Piet е испански мавър, чернокож, разбира се, и винаги представян от хората по фестивали и шествия в пресилени и преекспонирани краски – много черен, с дебели устни, подсилени с червено червило, много къдрав… е, типичната расистка идея за един чернокож човек. Целта на появата му е била да забавлява хлапетата по фестивалите. Произходът на Zwarte Piet също е от Германия. 

Оттам идва и Knecht Ruprecht (Слугата Рупърт), който е част от „Тъмните помагачи“. За първи път се появява в пиеса през 1668 г. и е бил помагач на Christkindl. Може би тук е мястото, на което трябва да обясним, че не винаги Дядо Коледа е бил считан за носещия подаръци доброжелател на празника. Christkindl (или Бебето Исус) е бил основният (а на някои места в Германия все още е) благодетел на Коледния дух, който всъщност е вършел това, което днес всички знаем, че върши дядо Коледа. 

Knecht Ruprecht е рожба на Протестантската реформация в Германия и много прилича на съвременния днешен образ на Дядо Коледа, но е облечен в тъмни кожи, носи пръчки, с които бие непослушните деца и вместо подаръци носи въглища, които дава на същите тези непослушници. 

По времето на Нацизма в Германия образът на Knecht Ruprecht става особено популярен сред германците, защото е наложен насилствено от пропагандата на властта. Опитвайки се да елиминират християнския контекст на Коледа, нацистите започнали да натрисат на хората Knecht Ruprecht като основна фигура, свързана с празника. Дори започнали да правят препратки и да се опитват да го свързват със старогерманския бог Один. 

Интересното е, че с думата Ruprecht германците някога описвали дявола. Не в онзи смисъл на най-големия и главен дявол – Сатаната, но като дявол, който обитава домовете и върши злини сред хората. 

Belsnickel е друг образ, свързван с Коледа, но, за разлика от „помагачите“ и „спътниците“ на Дядо Коледа, той се явява сам и не придружава никого. Той се появява вместо Дядо Коледа. Носи кожени дрехи, маска, има дълъг език (като Крампус) и носи пръчки, с които да бие непослушните деца (като Knecht Ruprecht). 

С други думи – от оригиналните образи, създадени от митологията на европейския човек, няма нито един помагач на Дядо Коледа, негов спътник, слуга или заместник, който да е с добър характер.

Всички са с профила на садистични психопати и общо взето никой не иска да се среща с тях. Съвсем не са като славянската Снежанка или американската версия за елфи и елени, спътници на Добрия Старец. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини