Историята на Коледа

  • 10 декември 2018 15:52

  • 3487
  • 0
Историята на Коледа
© Pixabay

Наближаването на празниците и превръщането на сезона от просто сив и студен в празничен и светъл ни подсети за нещо много важно – читателят не иска да вижда само новини и информационен поток от сиви и студени статии. Затова решихме да направим една празнична поредица, която да ни въведе в празничния сезон, да е лишена от всичко лошо и негативно; и да ни създаде празнично настроение. 

В поредица от няколко материала ще се опитаме да пресъздадем магията на Коледа, но и да погледнем назад във времето, за да разберем как този светъл празник се е превърнал в това, което е днес. Приятно четене…

Глава 1.

Дядо Коледа

 

Добрият старец е, може би, най-яркият образ, свързван с коледните празници. Да, по стечение на обстоятелствата, Рождество Христово се е превърнало в една смесица от недоизживяно детство и комерсиализация, но пък е вероятно най-невинният пример и за двете. И така – символът на празника съвсем не е религиозен, а е именно… Дядо Коледа. 

Както много приказки са били доукрасявани и преработвани, за да стигнат до нас, така и белобрадият старец, който е символ на радостта и щастието, е минал през много трансформации. Не само при различните народи, но буквално във всяко семейство има по някаква различна история, разказвана на хлапетата, измислена и трансформирана от оригинала. Да видим обаче най-популярните:

Според най-разпространената легенда, Дядо Коледа е всъщност Свети Николай. Преди да стане известен като Дядо Коледа, най-популярното име на Добрия Старец е било Татко Коледа (Father Christmas). Сегашният му образ е създаден преди 137 години, през 1881 г. Създателят на сегашния образ е Томас Наст. Но, може би, трябва да се върнем още по-назад във времето, когато Наст е нарисувал Santa за първи път – 1863 г. Само че Добрият Старец не е изглеждал както го познаваме днес. В списанието Harper's Weekly художникът е представил на драгия читател фигурата на Дядо Коледа по доста по-различен начин – облечен в дрехи, имитиращи американското знаме – звезди и райета.

 

wikipedia

 

През следващите години, всеки празничен сезон, Наст е получавал за задача да илюстрира коледния дух и – малко по малко, Дядо Коледа е еволюирал. И така стигаме до 1881 г., когато го виждаме в познатата днес визия – леко шишкав, засмян, носещ играчки, брадат, с шапка, зачервени от студа скули, дори леко рошав. 

Това е и образът, който по-късно Кока-Кола взема и превръща в своя празнична визия. Но с една важна подробност – заменя лулата в дясната съка на Дядо Коледа с бутилка Кока-Кола. Но за това – малко по-късно…

След като Harper's Weekly и Томас Наст превръщат фигурата на Дядо Коледа (който вече не е Татко Коледа, а е именно Santa Claus) в централна за празника, мнозина след тях подемат идеята и започват да илюстрират изданията си по същия начин. Така от 1900 г. до 1930 г. се утвърждава визията на Santa – пълничък дядо, с червени дрехи, брада, засмян. 

Най-известната илюстрация на Дядо Коледа

 

Все още броди една легенда, че Кока-Кола са създали съвременния образ на Добри Старец, но истината е друга. Чак през 1931 г. се появява известната реклама на компанията. Това, разбира се, е цяла една глава в историята на празника, но ще я видим по-късно. Заради цветовете – бяло и червено, тази легенда е още по-популярна, но дори от самата компания са категорични, че костюмът и визията на съвременния Дядо Коледа е заслуга на Наст, а не на Сънблом (това е изключително важно име за еволюцията на Santa и ще се връщаме на него още много пъти). 

През годините (или по-скоро през столетията) Дядо Коледа е бил описван и представян като… е, доста различни същества. Не всички от тях изобразявани като добри. На доста места в Северноевропейските страни, Дядо Коледа е имал функция и на наказател. Не само е носел подаръци на добрите, но и е носел наказания на лошите. Да не говорим, че и си има цял „наказателен отряд“ от демони, които са сеели страх и мъст сред децата (но за това – по-късно). 

В някои страни или по-скоро в някои провинции на страни от Северна Европа (да, дори и днес) подаръците за децата не идват на 25 декември, а на… 6 декември – денят на Свети Николай (Никулден в България). А на 5 декември се чества денят на Крампус – демон, който наказва лошите и е помагач, спътник и дясна ръка на Дядо Коледа. 

Сега – да обърнем малко внимание на облеклото на Дядо Коледа. Преди художникът Наст и писателят Уошингтън Ървинг да се намесят в „картинката“, Дядо Коледа е бил представян на хлапетата като епископ (какъвто е бил Свети Николай). След като двамата се „заемат“ с преправянето на легендата, Добрият Старец получава нови дрехи. Уошингтън Ървинг, между другото, е създателят на легендата за „Конника без глава“. 

Шейната, с която лети Santa, се появява, след като Ървинг – през 1812 г., публикува текста си A History of New York. Там той описва сън, в който Свети Николай се появява, минавайки над върховете на дърветата с летяща шейна (всъщност каруца…). Така започва да се изгражда най-новият образ на Santa. 

Всъщност Ню Йорк е градът, който е най-свързан с Дядо Коледа. Не само че художниците и писателите, които са създали съвременния му образ, са от този град, но и…
… Свети Николай е бил светецът патрон и закрилник на Ню Амстердам (New Amsterdam). A Ню Амстердам е старото име на… (точно така-) Ню Йорк. 

Няма да отлагаме за следващите текстове, ще ви кажем още сега откъде идва името на празника. Christmas на английски (най-популярното име на Коледа) идва от съчетанието на думите Christ (Христос) и Mass (Меса). Словосъчетанието е било: Christ’s Mass. Идва от староанглийското Crīstesmæsse. За пръв път тази дума (Christmas) е била използвана през 1038 г. 

На славянските езици Коледа най-вероятно се е появила от латинската дума calendae – първият ден на месеца. Но също така (на различните славянски езици) думите Коляда, Каляда, Коледа и Kalėda (Литва) са, може би, пряка връзка със славянския бог на зимата Коляда, който се чества на Зимното слънцестоене (което всъщност е на… Коледа). 

 

Славянският бог на зимата 

 

~ В следващите текстове, посветени на празника, ще видим къде Коледа е забранена днес и къде е била забранена (да, дори в християнски общества, части от САЩ и дори Англия), кой е официалният футболен отбор на Дядо Коледа (професионален футболен отбор, не просто весела смешка), кои са помагачите на Дядо Коледа (или по-скоро „наказателен отряд“ на Дядо Коледа), кой е писателят, който създава модерния образ на празника, кога се е появила първата коледна картичка; и защо в Япония Коледа е свързана най-вече с… KFC. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
3487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини