Астрономи откриха близнак на Слънцето

  • 23 ноември 2018 12:43

  • 1458
  • 0
Астрономи откриха близнак на Слънцето
© Pixabay

Астрономи откриха близнак на Слънцето, образувал се в същия облак от газ и прах преди 4,6 милиарда години, съобщи в. "Дейли мейл".

Звездата HD 186302 е на разстояние около 184 светлинни години.

Звездите се образуват в облаци от газ и прах, които постепенно се разпадат и питомците им се пръсват из галактиката. Смята се, че до 85 процента от звездите са бинарни двойки. След като се разделят, обаче е трудно да бъдат идентифицирани като сходни

"Тъй като няма много информация за миналото на Слънцето, изучаването на такива звезди може да ни помогне да разберем къде в галактиката и при какви условия се е образувало Слънцето" - каза ръководителят на екипа Вардан Адибекян от Института по астрофизика и космически науки в Португалия.

Учените са използвали данни от проекта AMBRE за галактическа археология и от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция. Те са подбрали звезди с химичен състав, съответстващ най-много на слънчевия, изчислили са как те се променят и какви са кинематичните им свойства.

Макар и астрономите да са открили само един сродник на Слънцето - HD 186302, той се оказал много специален. Той толкова прилича на звездата ни, че вероятно е неин близнак.

Последвайте канала на

БТА
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини