Учени ще създават затъмняваща Слънцето бариера в стратосферата

  • 23 ноември 2018 12:09

  • 871
  • 0
Учени ще създават затъмняваща Слънцето бариера в стратосферата
© Pixabay

Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на голяма височина над Земята, за да се забави глобалното затопляне, ще е "впечатляващо евтино", като ще струва около 2,25 милиарда долара годишно за 15-годишен период, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

Някои учени заявиха, че геоинженерна технология, известна като стратосферно аерозолно инжектиране, може да ограничи свързаното с климатичните промени повишаване на температурите. Макар да е недоказан и хипотетичен, методът ще изисква използване на огромни маркучи, оръдия или специално проектиран за целта космически кораб, за да може големи количества сулфатни частици да се разпръснат в горните слоеве на атмосферата и да имат ролята на отразителна бариера срещу слънчевата светлина.

Учени от Харвардския университет поясниха, че общата цена на свързаната със стратосферното аерозолно инжектиране кампания за 15-годишен период, считано от днес, ще е 3,5 милиарда долара, добавяйки, че средните годишни разноски за операциите ще са 2,5 милиарда долара за 15-годишен период.

Последвайте канала на

БТА
871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини