Изложба със снимки на рисунки от микроорганизми гостува във Варна

  • 06 ноември 2018 16:12

  • 573
  • 0
Изложба със снимки на рисунки от микроорганизми гостува във Варна
© Булфото

Пътуваща изложба със снимки на рисунки от микроорганизми гостува във Варна. 40-те произведения ще могат да бъдат разгледани до 30 ноември в Археологическия музей.

„В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 година, когато списание „Българска наука“ и Ridacom организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука“ Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 гoдина, като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.“, споделят организаторите.

Произведенията от микроорганизми не само приличат на живи, а са точно такива. Отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. Микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва отмира. Затова и рисунките са запечатани в снимки. Изложбата се организира от списание „Българска наука”.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
573 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини