Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци

  • 20 октомври 2018 15:38

  • 5683
  • 1
Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци
© Pixabay

Производителят на играчки „Мател” оповести, че Барби - появилата се на пазара през 1959 г. детска кукла, от която вече се предлагат множество по-еманципирани версии, ще бъде използвана от учени, работещи над представянето на жените и над сексистките стереотипи, предаде АФП.

Целта на многогодишния проект е да бъде привлечено общественото внимание върху „различни фактори, които пречат на малките момичета да реализират напълно потенциала си”, се казва в комюнике на компанията със седалище в Ел Сегундо, Калифорния.

Някои изследвания показват, че още от 5-годишната си възраст момичетата са по-малко склонни да смятат жените за интелигентни и започват да губят доверие в способностите си, за разлика от момчетата, които не се сблъскват с подобни проблеми.

Феноменът се подхранва от културни стереотипи, експлицитни сесксистки предразсъдъци и представяния на жените и мъжете от медиите, се допълва в комюникето.

Става въпрос за ограничаващи фактори, които влияят върху начина, по който малките момичета се възприемат и с който проектът на „Мател” се ангажира да води борба, финансирайки изследвания, представяйки позитивни модели и създавайки общност за взаимопомощ.

Марката „Барби” ще финансира нови изследвания по тази тема в Нюйоркския университет. „Барби” се ангажира да работи заедно с учени за популяризиране на изследванията. Проектът цели да запознае обществото със сексистки предразсъдъци и да събере онези, които подкрепят малките момичета, поясниха от „Мател”.

Последвайте канала на

БТА
5683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.20 | 16:21

1
ЧИФУТСКА СМРАД..МИРИШЕ МИ НА ЕВРЕЙСКА СМРАД И ПРОВОКАЦИЯ

Добави коментар

Водещи новини