Сватбата на евреин и арабка предизвика смесени реакции в Израел

  • 11 октомври 2018 21:47

  • 3127
  • 1
Сватбата на евреин и арабка предизвика смесени реакции в Израел
©

Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски евреин актьор и израелска арабка телевизионна водеща предизвика смесени реакции в Израел, предадоха Франс прес и Ройтерс.
37-годишната Люси Ахариш, първата арабка, която води предаване на иврит по израелската телевизия, и 43-годишният Цахи Халеви, актьор в успешния сериал "Фауда" на Нетфликс, са сключили вчера брак, който бе обявен през изминалата нощ от медиите.


"Подписваме Мирно Споразумение", пошегуваха се младоженците в сватбената си покана. Те са държали сватбата си в тайна до последния момент, опасявайки се от "екстремистки реакции".
Днес ултраортодоксалният министър на вътрешните работи Арие Дери заяви по израелското военно радио, че този брак "не е хубаво нещо". Той изрази безпокойство за бъдещите им деца, прикани булката да приеме юдаизма и говори за вредата от "асимилацията, която стопява еврейския народ".

Някои евреи са против "асимилацията", включително чрез смесени бракове.
Лидерът на крайнодясната организация Лехава (Пламък), известна с кампаниите си против смесените бракове, осъди брака и призова младоженеца "да съхрани достойнството на еврейския народ".
Депутатът от дясната управляваща партия Ликуд Орен Хазан написа в Туитър, че Люси Ахариш "е прелъстила евреин, за да отслаби нашата страна и да попречи на еврейски потомци да продължат еврейската династия". Той добави, че е сърдит на Цахи, "който се ислямизира".

Тези изказвания породиха вълна от подкрепа към младата двойка.

"Поздравления и щастие за тази прекрасна двойка", написа в Туитър депутатката от Партията на труда Шели Якимович.

"Люси Ахариш разбира какво значи да се евреин по-добре от от този, който е туитнал отблъскващ расистки пост", написа съпартийката й Став Шафир, имайки предвид Орен Хазан.
Десноцентристката депутатка Мейрав бин Ари също поздрави младоженците като им каза "Мабрук" ("Честито" на арабски"). Със същата дума на първа страница излезе високотиражният ежедневник "Йедиот ахронот".
По официални данни през 2015 г. в Израел от около 58 000 сключени брака само 23 са били смесени, между араби и евреи.

Люси Ахариш е арабка с израелско гражданство. Израелските араби са 17,5 процента от населението на Израел. Водещата пише в страницата си във Фейсбук, че е ходила на училище в еврейска среда и празнува както еврейските, така и мюсюлманските празници. В медийни интервюта тя се оплака, че е била подложена на дискриминация в Израел и на натиск от семейството си за решението си да се омъжи за немюсюлманин.

Съпругът й Цахи Халеви е бил командос под прикритие в палестинските територии и играе същата роля в сериала на Нетфликс "Фауда", получил световна известност със суровото представяне на израелско-палестинския конфликт. Според критиците всички персонажи в сериала са добре развити, без значение дали са израелци или палестинци.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.12 | 00:51

1
Много пострадалите от расизма ср оказаха едно към едно с Германия'37.

Добави коментар

Водещи новини