Археолози проучиха новооткрита църква край средновековната крепост Червен

  • 20 август 2018 15:41

  • 3557
  • 0
Археолози проучиха новооткрита църква край средновековната крепост Червен
© Булфото (архив)

Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната крепост Червен край Русе, съобщиха от Русенския исторически музей.

Храмът е с размери 6,70 на 12,80 метра. Състои се от притвор и основна част, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. Първоначалният анализ на находките, както и наблюдаваната технология за изграждане на храма го датира в рамките на 14 век. От музея припомнят, че още при миналогодишните проучвания в притвора на храма са били регистрирани запазени малки участъци от стенописи. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата.

По време на тазгодишната археологическа кампания в средновековния град Червен са били разкрити осем погребения. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Пет от гробовете се намират в основното помещение на църквата. Всички камери са използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях ще предостави повече информация за профила на обитателите на крепостта през Средновековието.

Археологическите проучвания на църквата са били извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието и на седем студенти-специализанти от Великобритания. Ръководител на проучването е Светлана Великова от Русенския музей, а научен консултант - доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Русе.

От музея посочват, че Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини