Подводна експедиция от НИМ откри неизвестна крепост край остров Свети Тома

  • 19 август 2018 14:54

  • 10099
  • 0
Подводна експедиция от НИМ откри неизвестна крепост край остров Свети Тома
© Pixabay (архив)

Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей.

Съобщиха от пресслужбата на Община Созопол. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов. В екипа му участват инж.Кирил Велковски - геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов - геодезист, водолази от Общинския водолазен център в Созопол с ръководител Тенчо Тенев. Експедицията се финансира от Министерството на културата по предварително спечелен проект.

В рамките на подводните проучвания са извършени водолазни спускания под вода от трима водолази и в присъствието на проф. Христов. Открити са две места с фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка първото хилядолетие пр.Хр. е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова. Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров.

От пресслужбата на Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни т.г., при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, стрктури от късноантичната епоха и средновековен манастир. Екипът, осъществил проучванията, както на сушата така и под вода, подготвя подробна публикация за изследванията. Приключилата експедиция е и добър пример как два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимодействат успешно при проучване на подводното културно наследство, каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини