Птиците учат чужди езици чрез подслушване

  • 04 август 2018 07:56

  • 1247
  • 0
Птиците учат чужди езици чрез подслушване
© Pixabay

За птиците подслушването на съседските клюки за приближаващи ястреб или змия може да се окаже въпрос на живот или смърт, предаде АП, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Известно е, че в естествена среда животните често подслушват съседите си от други видове, очаквайки да доловят сигнали за дебнещи хищници. Птиците, например, могат да се научат да бягат, когато "комшията" нададе вик "ястреб" на собствения си език или казано с други думи - разпространи сигнал за тревога.

За целите на настоящото изследване специалисти от Австралийския национален университет са наблюдавали поведението на вид мушитрънчета в Националната ботаническа градина в Канбера.

Представителите на вида песнопойни птици не притежават вродена способност да различават "чужди" езици. Впоследствие обаче те се научават да разпознават значението на "ключови думи" от речника на други видове, обясняват изследователит

И докато е известно, че някои животни могат да превеждат думи от чужди езици, за учените остава загадката как се стига до подобно езиково познание.

Птиците разполагат с няколко средства за придобиване на "житейски умения". Част от познанието им е вродено или придобито от пряк опит. Авторите на настоящото изследване изучават трети тип познание - придобиването на информация от себеподобни.

Последвайте канала на

БТА
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини