Честите разходки сред природата намаляват риска от ранна смърт

  • 10 юли 2018 12:40

  • 1042
  • 0
Честите разходки сред природата намаляват риска от ранна смърт
© Pixabay

Учени от университета на Източна Англия установиха, че честите разходки сред природата и свежият въздух могат да намалят риска от диабет тип 2, сърдечносъдови болести и да сведат до минимум риска от преждевременна смърт, съобщи Лайф.

Като анализирали резултатите от 140 изследвания, обхванали над 290 милиона души от 20 страни, включително Великобритания, САЩ, Испания, Франция, Германия, Австралия и Япония, учените заключили, че разходките на чист въздух отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие. След като изследвали средната продължителност на живота на участниците, учените констатирали, че достъпът до естествена растителност допринася за оздравяването на човешкия организъм, като изпълва белите дробове с максимално чист и подходящ за обновяването на клетките въздух.

У живеещите близо до природата хора било регистрирано най-близко до нормите артериално кръвно налягане, а сърдечният ритъм и състоянието на сърцето били близки до идеалните показатели. Освен това стресът влияе по-малко върху живеещите в хармония с природата, отколкото върху живеещите в градска среда. Специалистите смятат, че въздействието на зелените пространства нормализира нивото на съдържащия се в кръвта хормон кортизол, който често е наричан физиологичен маркер на стреса.

Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.

Последвайте канала на

БТА
1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини