Жените харесват доброжелателно сексистки настроени мачовци

  • 05 юли 2018 10:05

  • 3674
  • 1
Жените харесват доброжелателно сексистки настроени мачовци
© Pixabay

Американски учени от университета в Айова и техни британски колеги от графство Кент установиха, че хетеросексуалните жени харесват доброжелателно сексистки настроените мъже, съобщи в. "Метро".

Какво означава доброжелателен сексизъм? Той се проявява, когато представителите на силния пол застъпват традиционните патриархални ценности в семейството, според които жените имат стереотипната роля на майки и домакини. Дамите според тези представи трябва да са много мили и грижовни, а не лидерки.

За изследването 200 студентки слушали характеристиките на мъже, които показвали или не признаци на доброжелателен сексизъм. Представителите на силния пол трябвало да получат оценки от участничките в експеримента в най-различни категории. В заключение студентките масово предпочели умерените сексисти, защото ги мислели за по-покровителствени, отдадени и грижовни.

Учените обясняват този парадокс с факта, че жените реагират повърхностно на безобидната фасада на този вид сексизъм, без да осъзнават коварните му ефекти в реалния живот. Погледнато от еволюционна гледна точка, предпочитанията на жените към този вид мъже може би се основават на посланията, че мъжете са склонни да инвестират в подобна връзка. А това дава сигурност за евентуалното бъдещо поколение.

Психолозите посочват две категории сексизъм - агресивен и доброжелателен. Агресивният се характеризира с женомразството, издигнато в непоклатимо предубеждение и култ. Той е особено опасен за представителките на нежния пол, които могат да пострадат по всякакъв начин от него.

Доброжелателният сексизъм се изразява в това да се считат дамите като по-малко надарени със способности, в сравнение с мъжете.

Последвайте канала на

БТА
3674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Паца

2018.07.05 | 13:21

1
Жените са долни, мръсни к.рви - всички до една! Искат к.ро да им е у п.тката и мъжете да се държат като с боклуци с тях.

Добави коментар

Водещи новини