Тиранозавър рекс не можел да изплези език

  • 21 юни 2018 14:46

  • 2280
  • 0
Тиранозавър рекс не можел да изплези език
© Pixabay

Езикът на Тиранозавър рекс бил прилепнал към дъното на устната му кухина както при алигаторите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Заключенията са въз основа на фосили, открити от археолози в Северен Китай. Това означава, че представените в някои музеи изображения на тиранозаври не отговарят на истината.

Тиранозавър рекс не можел да изплези език, както това се удава на гущерите.

"Този страховит динозавър отдавна е представян по неверен начин", заяви един от авторите на изследването Джулия Кларк от Тексаския университет в Остин.

Заключенията са в сила за повечето динозаври, отбелязаха учени от същия университет и Китайската академия на науките. Обяснението се крие в подезичната кост.

След като изследвали фосили от няколко вида динозаври, сред които Тиранозавър рекс, учените си дали сметка, че тези животни са по-близки до днешните алигатори и крокодили, отколкото до птиците, които също произхождат от динозаври. Подезичната кост била къса и свързана с език, който не бил много подвижен.

"При повечето видове динозаври подезичната кост е много къса - поясни Кларк. - При крокодилите, които имат къса подезична кост, езикът е прилепнал към дъното на устната кухина."

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Последвайте канала на

БТА
2280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини