Учени измериха щастието на делфини в аквариум

  • 29 май 2018 08:40

  • 1394
  • 0
Учени измериха щастието на делфини в аквариум
© Pixabay

Френски учени, работещи с делфини в аквариум край Париж, се опитаха да установят как се чувстват животните в плен, съобщи Би Би Си.

Това е първият проект, който изследва животът в плен от "перспективата на животните". Учените, ръководени от д-р Изабела Клег, са се опитали да определят какво очакват с най-голямо нетърпение делфините. Оказа се, че това е общуването с хората.

Резултатите показват, че "по-добрата връзка между хората и животните повишава качеството на живота им".

Учените са работили в парка "Астерикс", където е един от най-големите делфинариуми във Франция. Те са измислили експерименти за декодиране на поведението на делфините, като са използвали основно пози, показващи как се чувстват животните. Така са разбрали, че те очакват с най-голямо нетърпение общуването с хората. При другите два експеримента са били добавяни играчки в басейните и животните са били оставяни на спокойствие.

Делфините са изразявали нетърпението си, като са се изправяли над водата и са гледали в посоката, от която обикновено се появяват дресьорите им. Те също започвали повече да се движат, като се придържали към края на басейна.

Въпросът дали е правилно тези животни да бъдат държани в плен, отдавна вълнува французите. Правителството неотдавна отхвърли предложение да бъде забранено развъждането им в морски паркове. Според директорката на делфинариума Биргита Мерсера именно възможността да се развъждат и отглеждат малките си е много важна, за да може животните да са щастливи дори затворени, макар и това щастие да е различно от живота в естествена среда.

"Мисля, че дивите делфини са по-щастливи в естествената си среда, а родените в плен са много по-щастливи в аквариумите - каза Мерсера. - Те са родени тук - това е животът им. А наш приоритет е да се грижим за тях".

Последвайте канала на

БТА
1394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини