Растения мигрират към планински върхове заради климатичното затопляне

  • 05 април 2018 13:05

  • 1298
  • 1
Растения мигрират към планински върхове заради климатичното затопляне
© Pixabay

По планинските върхове в Европа израстват невиждани по тези места растения в резултат на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Растения се срещат на все по-голяма надморска височина в планините, като през последното десетилетие върховете са "колонизирани" 5 пъти повече от нови растителни видове в сравнение с периода 1957-1966 г. Изследването обхванало 302 обекта в Алпите, Пиренеите, Карпатите, на архипелага Шпицберген, в Шотландия и Скандинавия.

"Голямата акселерация" в биологичен, метеорологичен и химичен план, наблюдавана от 50-те години на миналия век от общността на учените, днес е забележима на най-отдалечените места на планетата - планинските върхове", се казва в комюнике на Френския център за научни изследвания.

Изследването, базирано върху ботанически данни за 145-годишен период, показва, че растителните видове на обектите са се увеличили с 87 на сто. През периода 1957-1966 г. на планински връх имало средно 1,1 нови вида, а през 2007 -2016 г. - 5,4 нови вида. Въпросното колонизиране е свързано дори с растения, за които е известно, че мигрират бавно.

"Тази тенденция съответства на покачването на температурите", отбелязва екипът от 53-ма учени от 11 страни. Те припомнят, че планинските върхове са подложени на особено бързо климатично затопляне. Планинските системи могат да бъдат силно засегнати в бъдеще. Макар на първо време биоразнообразието да се увеличава, без да се стигне до изчезване на видове в близко бъдеще, това не може да продължи дълго. Учените предупреждават, че по планинските върхове ще изчезнат някои растителни видове, които не могат да си съперничат с други по-конкурентоспособни видове, мигрирали от райони на по-малка надморска височина.

Последвайте канала на

БТА
1298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не е

2018.04.09 | 22:25

1
Не е от затоплянето, а бягат от мръсотията на безогледната и глупава урбанизация, умни глави ...

Добави коментар

Водещи новини