Слънчевото затъмнение от август миналата година е раздвижило йоносферата

  • 02 януари 2018 10:10

  • 1436
  • 0
Слънчевото затъмнение от август миналата година е раздвижило йоносферата
© Pixabay

Слънчевото затъмнение от 21 август миналата година е предизвикало вълни в най-горната част на земната атмосфера, които са наблюдавани за първи път от изследователи, съобщи ЮПИ.

Затъмнението над Северна Америка беше наблюдавано не само от милиони хора, но и от 2000 позициониращи сензора, инсталирани по пътя му от специалисти от обсерваторията "Хейстак" на Масачузетския технологичен институт и от университета в Тромсьо, Норвегия.

Данните от сензорите потвърдиха предположенията на специалистите. Бързото охлаждане и загряване на йоносферата, причинено от прекъсването и появата на слънчевите лъчи, образува V-образни атмосферни вълни, подобни на тези, предизвиквани от движеща се във вода лодка.

"Иpследването разкри сложните връзки между Слънцето, Луната и земната неутрална атмосфера и йоносфера и демонстрира постоянните свързващи процеси между различните компоненти на земната атмосфера", пишат учените в сп. "Geophysical Research Letters".

Тези вълни са прогнозирани теоретично още през 60-те години на миналия век. През август миналата година обаче за първи е доказано, че съществуват.

Последвайте канала на

БТА
1436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини