Фитнес-инструктор разкри как се влиза във форма след празниците

  • 01 януари 2018 13:08

  • 24423
  • 1
Фитнес-инструктор разкри как се влиза във форма след празниците
© Pixabay

Да влезем във форма отново след коледните и новогодишните празници може и да се окаже лесна задача, стига, разбира се да имаме мотивация. След приемът на по-голямо количество храна и алкохолни напитки през празниците, фитнес-инструкторът Радо Вълчев разкри пред Novini.bg съвети за борбата с излишните килограми.

„Препоръчвам по-голяма консумация на вода, за жени 3 литра, за мъже 4-5 литра. Масово не се консумира повече от 1 литър, което е грешна практика. Когато се консумират твърде много въглехидрати, и не се пие достатъчно вода, започват да се задържат повече течности и да се трупат килограми. Ако има и сол към тази храна, това трупане се увеличава. При добавянето на повече сол съм храната, трябва да приема и повече вода, която измива тази сол“, сподели фитнес-инструкторът за златното правило за хидратация на организма .

„Много грешно мислене е, че по-големият прием на вода, води до задържане на течности. Всъщност се случва обратното. Когато не се приемат течности, се задържа повече вода. Това е функция за оцеляване на тялото, тъй като не му се набавя необходимото количество вода. Препоръчвам на тези, които са решили да хапнат повече от празничните трапези, или искат да свалят килограми след това, преди хранене да изпиват 200-300 милилитра вода. Това количество намалява апетита на 50%“, посъветва специалиста.

„Джинджифилът също помага за свалянето на килограми. Подпавката увеличава температурата на тялото, така човек гори малко повече мазнини“. Специалистът препоръчва той да бъде добавен към вода, за по-лесно усвояване от организма.

„Препоръчвам на всички, които ще свалят тепърва от теглото си, да правят кардио всеки ден. Резултат може да се постигне от 20-30 минути кардио, от типа на велоергометър(колело) и намаляване количеството прием на храна“, препоръча Радо Вълчев.

„Калорийният прием за жени трябва да е средно между 1500 и 2000 калории. Приемът на калории не трябва да е под 1500, защото тогава пада имунната система. Ако при този режим няма резултат, по-добрият вариант е не гладуването, а увеличаването разхода на енергията чрез тренировки. Може да се тренира и сутрин и вечер, всичко е въпрос на мотивация. Често работещите хора се оправдават с умора, но със започването на ежедневни тренировки за две седмици тялото влиза в ритъм. След това тренировката вече е разтоварваща. Нека всеки прави упражнения, независимо дали във фитнес зала или у дома“, прикани фитнес-инструкторът.

„Най-добрият вариант за балансирано меню, с което ще се свалят няколко килограма след празниците е следното. Сутрин може да се хапва сладко, тъй като в ранните часове на деня инсулина се покачва по-трудно, а тялото е гладувало цяла нощ. Тогава храната отива за енергия и няма как да се трупат мазнини. На обяд е по-добре да се хапва протеин, например пилешка или телешка пържола със салата и сложни въглехидрати, като варени картофи, варен ориз, черен хляб“, разкри специалистът.

„Салатата е задължителна, тъй като зеленчуците помагат на усвояването на протеина и месото. Следобед се препоръчват сурови ядки, орехите и бадемите са най-полезни. Средно между 70-100 грама, но не повече. За вечеря омлет със салата. Не е правилно да се ядът плодове като десерт, тъй като захарта на плодовете, т.н фруктоза се отлага в мазнини. Нека плодовете да са като междинно хранене, между закуската и обяда или обяда и следобедната закуска, между 2-3 часа следобед. По полезни са ябълките, грейпфрутите и кивито. Най-добре е последното хранене да не е по-късно от 20:00 часа, а ако след вечеря човек изпитва глад, малко обезмаслена извара е най-оптималният вариант за защитане на организма“, завърши Радо Вълчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
24423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.28 | 10:37

1
Трепеш седесар и влизаш във форма.

Добави коментар

Водещи новини