Румънците са луди по чесъна. Но не само заради Дракула

  • 29 октомври 2017 14:22

  • 9660
  • 0
Румънците са луди по чесъна. Но не само заради Дракула
© Pixabay

Пътища, обвити в мъгла, гъсти гори, замъци и средновековни крепости са само част от пейзажа в Трансилвания, където витае духът на някои от най-мрачните легенди в Европа.

Най-известният персонаж от страховитите истории е граф Дракула.

Историите за мрачни духове по традиция са неизменна част от източноевропейския фолклор.

А едно магическо растение е най-доброто оръжие срещу злите същества.

От поколение на поколение сред румънците се носи преданието, че чесънът защитава хората и домовете от тъмните сили.

В навечерието на деня на Св. Андрей, който е покровител на Румъния - на 29 ноември, живеещите в селските райони, ядат чесън и го размазват в ъглите на прозорците и вратите, за да се защитят от тези същества. Висящи връзки чесън могат да се видят около домовете със същата цел.

Популярността на растението сред народа обаче има и своето логическо обяснение. Отвъд фолклора чесънът е задължителен за всяка румънска чиния.

Докато много хора избягват да слагат от силно ароматното растение в гозбите си, то за румънците чесънът сякаш е издигнат в кулинарен култ.

Принципът е прост: колкото повече, толкова по-добре. Растението се открива във всяко ястие, разказва BBC – от традиционния пикантен чеснов сос до домашните супи на румънските баби - няма рецепта, която да не включва чесън.

Освен че е основна съставка в румънската кухня, луковичният зеленчук е перфектен илач при грип, настинки и кашлица. Чесънът се смята за магическо растение. Благодарение на свойствата си се ползва за алтернативно, мощно и природно лекарство.

Със или без вампири – румънците определено за луди по чесъна. Дали в храната, в медицината или в древния фолклор, луковичният зеленчук винаги ще бъде широко разпространена култура в северната ни съседка.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
9660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини