Молекула с мирис на желязо в кръвта привлича вълците и предупреждава за опасност човека

  • 24 октомври 2017 10:41

  • 2316
  • 0
Молекула с мирис на желязо в кръвта привлича вълците и предупреждава за опасност човека
©

Най-слабият метален полъх от миризмата на молекулата Е2D, която се съдържа в кръвта на бозайниците, превръща някои животни в яростни хищници, а плаши други - включително човека, и ги води до отстъпление, съобщи в. "Дейли мейл", цитира БТА.

Откритието направиха шведски учени от института Каролинска в Стокхолм.

Миризмата привлича вълците
, както и оборните мухи, които пият кръв. При хората обаче, тя действа като предупреждение, дори в малки количества.

Специалистите изолираха молекулата E2D. Всички представители на глутницата облизаха, хапеха и пазеха парче дърво, намазано с получения разтвор. Хищниците бяха привлечени от миризмата на желязо не по-малко, отколкото от тази на кръв.

Хората проявяваха симптоми на стрес и страх, когато бяха подложени на експеримента. Те подушваха молекулата, дори при минимално количество в разтвор. Авторите на изследването допълниха, че доброволците реагираха по-скоро като мишки, отколкото като вълци. Обяснението, по думите на специалистите, е, че в миналото хората са ядели насекоми и чак впоследствие започнали да ловуват и да се хранят с месо.

Досега не беше наблюдавано една и съща молекула да предизвиква коренно противоположно поведение при живи организми, вариращи от оборна муха до човек.

Последвайте канала на

Novini.bg
2316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини