Световният ден на астероидите е

  • 30 юни 2017 18:24

  • 4247
  • 0
Световният ден на астероидите е
© Pixabay

Днес е Световният ден на астероидите.

Известни са само около 15-20 процента от обектите с големина, надхвърляща няколко стотици метра, които биха били катастрофални за Земята. Ако подобен обект удари Земята, може да причини регионални щети в дадена страна или дори континент. Учените от НАСА и други космически агенции следят хиляди т.нар. близкоземни астероиди, но според много учени те са само малка част от дебнещите космически заплахи.

Бъдещето

Видният британски учен Стивън Хокинг смята, че астероидите са една от най-големите заплахи за човечеството и предупреждава, че потенциален сблъсък с тях може да унищожи живота на планетата. Според него въпросът не е "дали", а "кога" ще се разиграе подобен апокалиптичен сценарий.

До момента няма тестван метод за справяне с астероид на път да удари планета. Сред идеите за избягване на заплахата е изпращането на космически кораб, който да отклони обекта от курса му. Вариантът за ядрено взривяване се отхвърля, тъй като има опасност астероидът да бъде раздробен на хиляди по-малки късове, които ще продължат да бъдат заплаха.

Защита

Учените по целия свят наблюдават астероиди, които биха могли да се сблъскат с нашата планета, но няма световна програма за противодействие срещу такава космическа заплаха. Съвременната наука не е единодушна дали астероидите, заплашващи Земята, трябва да бъдат унищожавани или отклонявани от траекторията им.

В същото време някои учени допускат, че астероиди и комети може би са донесли на Земята вода и органична материя, от които се е зародил животът.

Най-унищожителните астероиди, удряли Земята

Земята се е сблъскала с удари на астероиди. Някои от тях са имали ключова роля за развитието на живота на планетата ни. Единият е виновен за изчезването на динозаврите и появата на бозайниците, а друг създава уникално голям резерв от диаманти за една от световните сили.

Попигайски кратер в Сибир

Той е с диаметър 100 км. Кратерът е образуван след удар на астероид преди около 35 млн. години. Котловината му е открита през 1946 година. Установено е, че вследствие от огромното налягане, създадено от сблъсъка на метеорита, кристалите графит в областта на колизията са се превърнали в диаманти за миг.

Кратерът Чиксулуб, Мексико

Това е кратерът, оставен от астероида, който бива обвиняван за изчезването на динозаврите преди 65 милиона години, на границата между периодите креда и терциер. Намира се на мексиканския полуостров Юкатан. Част от него попада във водите на океана до полуострова. По време на сблъсъка Юкатан се намирал под плитко море с дълбочина около 200 м. Чиксулуб е слабо проучен, тъй като не се намира на повърхността. Диаметърът на кратера е около 170 километра, а дълбочината му при сблъсъка е 40 километра - един от най-големите кратери, откривани досега.

Кратерът Вредефорт

Той се е образувал преди 2,02 млрд. години. Намира се в Южна Африка. Смятан е за най-големия на Земята. Той има диаметър от 300 км. Учените смятат, че е образуван от един от най-големите метеорити, които някога са се сблъсквали с планетата ни. След сблъсъка почти е унищожен живота на планетата. При падането на метеорита се е освободила такава енергия, която е причинила опустошителни глобални промени. Според някои учени това събитие е довело и до основните еволюционни процеси, но това все още не е доказано.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини