Преди 115 г. откриват древния механизъм от Антикитера (видео)

  • 17 май 2017 09:54

  • 10746
  • 1
Преди 115 г. откриват древния механизъм от Антикитера (видео)
© Google

115 г. - точно толкова се навършват днес от откритието на едно антично устройство, предназначено да представя по механичен път наблюдаемия участък от Слънчевата система. Историята приема, че уредът е бил изобретен през II в. пр. Хр., а негови останки са открити след предполагаемо корабокрушение край остров Антикитера в Гърция, пише actualno.com.

Смята се, че механизмът е много сходен по отношение на работата си с часовника, но през последните години той все повече е наричан "аналогов компютър".

Находката е била подложена на мащабни проучвания, а оригиналът днес може да бъде видян в Атинския национален археологически музей.

Чрез детайлни изследвания учените са установили, че механизмът се състои от около 40 зъбчати колела сглобени така, че да представляват една функционираща цялостна единица. Историческото минало свидетелства, че за подобни механизми за представяне на Слънчевата система са говорили имена като Цицерон, философът стоик Посидоний, Клавдий Птолемей и други.

Интересният артефакт е вдъхновил Google днес да променят логото на началната страница, за да привлекат вниманието ни към уникалните му свойства.



 

Последвайте канала на

Novini.bg
10746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
monstakilla

2017.05.18 | 10:29

1
tova e dokazatelstvo ,4e ne nie otkrivame toplata voda.

Добави коментар

Водещи новини